Bijzonder gewoon

31-okt-2017

Als pleegouder heb ik het particulier initiatief genomen om een publicatie te maken waarin vijftien pleegouders hun verhaal vertellen. Hun echte verhaal; over hoe moeilijk het soms is, over hoe mooi het vaak is, over hoe gewoon een thuis is en over hoe bijzonder een thuis is.

​Wat een eer om met deze pleegouders in gesprek te zijn en een kijkje te nemen in hun persoonlijk leven! Ik ben erg getroffen door hun kijk op het leven. Ze vinden zichzelf geen wondermensen, maar gewone mensen. En juist daarmee hebben ze zoveel bijzonders te bieden. Overal trof ik een thuis, een plek waar mensen samen leven, vreugde en verdriet delen, boos mogen zijn, vrolijk kunnen zijn, enthousiast zijn, en kunnen ontwikkelen. Een veilige plek met rust en regelmaat. Zo gewoon, zo bijzonder!

Een thuis voor ieder kind! 

Zo zou het moeten zijn. 
Maar helaas is er een tekort aan pleeggezinnen. 
En dat neemt alleen maar toe...   

Het idee: 
Een boek met echte verhalen over pleegzorg, in tekst en beeld. 
Vijftien interviews met ‘doorsnee’ pleegouders; vijftien foto’s uit de realiteit. 
Over de mooie en de moeilijke dingen. En over hoe moeilijk vaak juist mooi is. 

Waarom? 
Potentiële pleegouders een goed beeld geven van wat pleegzorg inhoudt. 
Natuurlijk in de hoop hen te overtuigen: Ga ervoor!!!
Het is nodig, je kunt het en het is zo enorm waardevol en verrijkend.  

En, hoe meer mensen het boek onder ogen krijgen, hoe beter.  

De omgeving is daarmee ook beter op de hoogte van wat er in een pleeggezin omgaat.   

De eerste week van november is de week van de pleegzorg. Dat is de week waarin veel gemeenten en pleegzorginstellingen pleegzorg onder de aandacht zullen brengen bij hun inwoners. 
Miranda (journaliste), Pleun (vormgeving) en ik hebben er alles aan gedaan om het boekje af te krijgen en dat is gelukt!

Het boek is te bestellen door een mail te sturen naar pleegouders.bijzondergewoon@gmail.comWanneer u nu boekjes besteld ontvangt u het boek voor de kostprijs à € 13,50.

(Bijdragen worden gebruikt voor de totstandkoming van het boek en een eventuele opbrengst komt vanzelfsprekend ten goede aan aanvullende acties voor meer pleeggezinnen).