Pleegouders naar de rechtbank

20-feb-2018

Doordat de rechtspositie van pleegouders is verstevigd, komt het vaker voor dat zij uitgenodigd worden voor een rechtszitting. Maar hoe bereid je je als pleegouder hier op voor?

De afgelopen jaren is de rechtspositie van pleegouders steeds meer verstevigd. Dat maakt dat het steeds vaker voorkomt dat pleegouders worden uitgenodigd voor een rechtszitting ten behoeve van aanvragen en verzoeken over bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling, een machtiging uithuisplaatsing of een gezag beëindigende maatregel.
Daarom is er vanuit pleegzorg een document ontwikkeld wat pleegouders kan helpen een beeld te vormen, van wat er bij komt kijken als je opgeroepen wordt om naar de zitting te komen. Vragen als; hoe kan ik mij voorbereiden, hoe kan ik mijn pleegkind voorbereiden, welke vragen kan ik verwachten van de rechter?  Antwoord op deze vragen en uitleg over juridische begrippen zijn terug te vinden in dit document.Wanneer je als pleegouder opgeroepen wordt is het belangrijk om bij deze vragen stil te staan en het hier over te hebben met je pleegzorgbegeleider. Ook is het goed om alert te zijn wanneer je niet opgeroepen wordt. Als pleegouder ben je belanghebbend wanneer het kind langer dan een jaar bij je woont en zou je automatisch opgeroepen moeten worden. Echter, de praktijk wijst anders uit, soms wordt dit vergeten waardoor je de uitnodiging niet ontvangt. Het is goed om je bewust te zijn van het recht wat je hebt als pleegouder. Als pleegouder heb je de dagelijkse zorg voor het kind waardoor je ook het meest zicht hebt op zijn/haar ontwikkeling, waardoor je aanwezigheid helpend kan zijn. Het kan ook zijn, dat een kind nog geen jaar bij jullie woont, maar je wel graag iets wilt delen. Of je wordt opgeroepen maar ziet het niet zitten om naar de zitting te gaan. Dit soort zaken kun je met je pleegzorgbegeleider bespreken, zodat jullie samen een afweging kunnen maken in wat goed is voor jullie specifieke situatie.