Pleegouders in hun kracht

22-mei-2018

Pleegouders delen hun ervaring over het nieuwe trainingsprogramma “pleegouders in hun kracht".
Met deze training willen we de pleegouders helpen om hun rol zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Aandacht voor omgaan met de gevolgen van verlies van het pleegkind is een belangrijk onderdeel. Pleegouders kunnen al heel veel zelf. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze nog beter voorbereid zijn, dan is de kans op succes groter. Voor deze nieuwsbrief hebben we pleegvader Bert gevraagd zijn ervaringen te delen.

Wat heeft het contact met de andere pleegouders van deze training je gebracht?
Het is altijd waardevol om de verhalen en ervaringen van andere pleegouders te horen. Soms herken je bepaalde dingen en kun je aangeven hoe je daar zelf mee omgaat. In de STAP-training hebben we vriendschap gesloten met een ander stel. Zij waren nu ook bij deze training. Uiteraard was dit ook heel gezellig.

Wat van deze training helpt je thuis het zonnetje te laten schijnen?
Om heel eerlijk te zijn heb ik daar de training niet voor nodig. Wij zijn van nature positief ingesteld en er wordt al veel gelachen in huis. De training helpt je op momenten wel aan punten van herkenning. Als onze pleegdochter op een bepaalde manier reageert heb ik regelmatig een “o ja”-momentje’.

Wat van deze training verraste je?
De twee dames die de training: ‘omgaan met gedrag’ verzorgden waren goed op de hoogte en wisten de groep heel goed te boeien. Ze hadden een goed kennisniveau en waren een waardevolle aanvulling op de praktijk.

Welk verhaal uit deze training heeft je het meest aangegrepen?
Vooral het verhaal van een mede-cursist. Haar pleegkind zoekt continue strijd met het pleeggezin en daar heeft het pleeggezin het heel moeilijk mee. Het pleegkind is erg brutaal, negatief ingesteld en kost het pleeggezin veel energie. Ik heb echt respect voor dit gezin en hoe zij met de situatie omgaan.