Eva stelt zich voor

15-jun-2017

Mijn naam is Eva, ik studeer pedagogiek en loop sinds februari stage bij Juzt pleegzorg. Tot juli 2018 zal ik werkzaam zijn bij Juzt. Op dit moment zit ik op kantoor een verslag te schrijven over een huisbezoek. Twee broertjes zitten op de bank, nu nog samen, straks niet meer. Dat is beter voor de ontwikkeling van beide kinderen wordt erbij verteld. Het beeld van de twee kinderen zie ik nog steeds voor me. Deze kinderen zouden net als ieder ander kind samen moeten opgroeien bij de eigen vader en moeder. Helaas geldt dit niet voor elk kind. Door mijn stage bij Juzt pleegzorg is voor mij deze realiteit steeds meer zichtbaar geworden.

Voordat ik met pleegzorg in aanraking kwam dacht ik dat het makkelijk in elkaar zat. Een kind kan niet meer thuis wonen en wordt in een pleeggezin geplaatst die voor een kind willen zorgen. Vrij snel kwam ik erachter dat het niet zo simpel in elkaar zit.

Ik loop mee met verschillende collega’s om een zo compleet mogelijk beeld van pleegzorg te krijgen. Wat doet iedereen hard zijn best hier achter de schermen om voor elk kind een passend thuis te vinden. Mijn ervaringen als stagiaire zijn dubbel.  Aan de ene kant is het mooi om te zien hoe kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen een nieuw thuis krijgen bij pleegouders. Aan de andere kant vind ik het heftig om te zien en te horen wat kinderen op jonge leeftijd al mee maken. Elk kind verdient een veilige omgeving om op te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast vind ik dat elk kind plezier moet kunnen maken in het leven en steun moet krijgen in goede en slechte tijden.

Wat mij opvalt is dat er veel meer kinderen zijn die niet thuis kunnen wonen, dan dat er geschikte pleegouders zijn. Hier moet zeker verandering in komen.   
Deze stageperiode ga ik nog veel ervaringen opdoen en mogelijk ga ik sommige van jullie een keer ontmoeten.