Terugblik bijeenkomst prikkelverwerking

04-jul-2019

Op 15 mei jl. was er een druk bezochte informatieavond over prikkelverwerking bij pleegkinderen. Een getraumatiseerd kinderbrein kan veelal afwijkend gedrag tot gevolg hebben, waardoor opvoeders en kinderen elkaar niet meer begrijpen. Er zijn veel misvattingen over prikkelverwerking. Mensen denken vaak uitsluitend dat het gaat om drukke kinderen die geluiden harder horen of aanrakingen sterker voelen, zoals men dat veelal linkt aan ADHD/ADD of aan autisme/PDD-NOS.

Men heeft geen 5, maar 8 verschillende zintuigsystemen die er samen voor zorgen dat we adequaat kunnen reageren op onze omgeving en ons eigen lijf. De hersenen koppelen de informatie uit al deze systemen samen tot één logisch geheel. Dit is een voorwaarde om te kunnen spelen, leren, sporten en relaties aan te gaan. Een over en/of onder registratie op deze zintuigsystemen hebben een grote impact op het gedrag van het kind, de prestaties op school, de sfeer in huis en niet te vergeten het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van het kind.

Zaken als afwijkende gevoels- pijnbeleving kwamen aan bod en er werd gekeken naar hoe het komt dat deze kinderen honger en dorst, koud of warmte anders ervaren. Ook werd er stilgestaan bij slaapproblemen en vertraagde zindelijkheid. Het aanpassingsvermogen en reactievermogen van onze pleegkinderen werd uitgelegd door de bril van de prikkelverwerking.

Duidelijk werd waarom kinderen met een getraumatiseerd brein vaak houterig bewegen, regelmatig lijken te vallen of struikelen en hun dagelijks leven lastig kunnen ordenen of stroomlijnen. Er werd uitgelegd hoe een kind een handeling als veters strikken prima kan uitvoeren, maar dat later op de dag ineens niet meer kan. Dit word veelal bestempeld als niet willen, bewust ongehoorzaam willen zijn of dwars gedrag, hoewel veelal de oorzaak ligt in de prikkelverwerking.

Deze avond gaf handvatten aan pleegouders om gerichter achter het gedrag van het pleegkind te kijken en zodoende sensitiever te kunnen reageren. Hierdoor kunnen eigenwaarde, de sfeer in huis en resultaten op school gunstig beïnvloed worden.    

Wilt u meer over dit onderwerp weten dan kunt u terecht bij Ellen van den Elshout van NO LABEL Coaching & Training op www.nolabelcoaching.nl