Nieuw leermateriaal voor pleegouders online

04-jul-2019

Augeo E-learning is een stichting die leermateriaal en een online magazine heeft ontwikkeld dat o.a. gericht is op pleegouders en gezinshuisouders. Je kunt online het leermateriaal en diverse voorbeelden bekijken.
Wil jij ook gebruik maken van de online leeromgeving?

De volgende onderwerpen worden aangeboden:
Thema’s:

 • Verlies en Rouw (duur 30 minuten)
  Een uithuisplaatsing brengt voor een pleegkind verlies en dus ook rouw met zich mee. In deze module leer je aan de hand van het verhaal van pleegdochter Jasmijn en pleegmoeder Astrid wat verlies en rouwen inhoudt. Ook een netwerkpleegouder vertelt waar zij tegenaan loopt in de zorg voor haar broertjes en zusjes. Verder kun je testen wat  jouw coping stijl is (jouw manier van reageren op moeilijkheden) en die van je pleegkind. Tot slot krijg je tips hoe je je pleegkind kunt steunen. 
 • Samenwerken met ouders met een licht verstandelijke beperking (duur 30 minuten)
  Een lichte verstandelijke beperking bij de ouder van je pleegkind heeft gevolgen voor zijn of haar ouderschap. En voor de samenwerking tussen deze ouder en jou als pleegouder. Hoe investeer je in wat wel mogelijk is? In deze module krijg je informatie en tips voor deze samenwerking. Je leest een interview over hoe de ouders en pleegouders samenwerken en je krijgt links naar extra informatie en video’s over dit onderwerp.  
 • Eigen kinderen (duur 30 minuten)
  Dit is een module om samen met je eigen kind te doorlopen. Je ontdekt samen hoe de positie van je kind is in jullie pleeggezin en waar je kind eventueel tegenaan loopt. Er zit informatie in over een onderzoek naar wat een plaatsing betekent voor de eigen kinderen en uitspraken van eigen kinderen hierover. Je kunt samen een test doen hoe je kind de pleegzorgsituatie beleeft en je krijgt tips van eigen kinderen. Tot slot zijn er nog opdrachten en ervaringsverhalen.
 • Hechting en het gedrag van mijn pleegkind (duur: afhankelijk van het aantal oefencassussen die de pleegouder doorloopt)
  Dit is een praktische cursus. Je krijgt een korte uitleg over hechting, informatie over hoe onveilige hechting terug te zien is in gedrag van pleegkinderen en hoe je daar als pleegouder/gezinshuisouder op kunt reageren.
 • Contact met ouders (duur 90 minuten)
  In deze cursus leer je over de blijvende band tussen pleegkinderen en hun ouders en hoe zij, door het erkennen van die band, het pleegkind kunnen helpen zich in het  / gezinshuis te hechten.
 • Trauma (duur 30 minuten)
  In deze module leer je aan de hand van een animatie wat een trauma eigenlijk is en wat je kunt doen om te helpen. Je leert meer over de hersenontwikkeling van kinderen, hoe je trauma bij je pleegkind kunt herkennen en hoe je kunt steunen.

Heb je belangstelling voor een cursus online?
Meld je aan bij Hiske van Wanrooij h.vanwanrooij@juzt.nl
Mocht je een cursus willen doen, dan vertrouwen wij erop dat je deze ook afrond.