Frans van de Pleegouderraad aan het woord

04-jul-2019

Iedere editie van de Nieuwsbrief zal een lid van de Pleegouderraad geïnterviewd worden om de leden meer in de picture te zetten. Deze keer is het de beurt aan Frans Louwen, onze voorzitter.
Frans is ruim 2 jaar lid van de Pleegouderraad. Hij is getrouwd met Mieke en is 62 jaar. Ze wonen in Breda en "zorgen" momenteel voor een jongen en een meisje, 17 jaar oud.

Waarom ben je pleegouder geworden?
Toen mijn vrouw en ik 24 jaar oud waren kochten we een huis en opeens hadden we heel veel ruimte. Via vrienden kwamen we in contact met het toenmalige JAC en werden we een opvangadres voor “weggelopen” pubers. Dat ging overigens wel heel anders dan tegenwoordig. Als ze rust, eten en een bed hadden was het goed. Deze pubers in huis (die niet eens zoveel jonger waren) gaven ons veel plezier en energie.

Hoe verliep het nadat het JAC op hield te bestaan?
Wij zijn vanzelf in dit "werk" gerold. Toen we zelf kinderen wilden vonden we dat de combinatie van hele kleine kinderen en de opvang van pubers niet goed samen ging. We zijn toen een aantal jaren gestopt. Toen onze eigen kinderen groot genoeg waren, hebben we ons weer aangemeld.

Jullie zijn dus al een ontzettend lange tijd pleegouders!
Ja, en het is nog steeds geweldig. Ze blijven soms wat langer bij ons en soms niet. Met 3 van hen hebben we nog steeds heel intensief contact. Zij maken echt deel uit van ons gezin en dat vinden we heel waardevol. We hebben inmiddels 22 pleegkinderen in huis gehad.

Nu even over de Pleegouderraad, want daar willen we meer van weten.
Hoe ben je bij de POR terecht gekomen?
Via een oproep vanuit Juzt. Ik wilde graag iets bijdragen aan de verbetering van de positie van pleegouders. Zij vormen de kern van pleegzorg en via de POR kan ik de stem van vele pleegouders vertegenwoordigen.

Wat wil de POR bereiken?
We willen een goede relatie met Juzt onderhouden en invloed uitoefenen ten behoeve van pleegzorg en pleegouders. Het opbouwen van een relatie met onze achterban is een speerpunt. We willen heel graag weten wat er leeft bij hen.

De POR heeft een email adres pleegouderraad@juzt.nl
Bij deze wil ik pleegouders oproepen om daar gebruik van te maken.
We willen graag een belangrijk platform voor Juzt zijn en serieus genomen worden. Ons streven is altijd om vooraf geïnformeerd te worden. Dat gaat momenteel best goed, maar er is altijd ruimte voor verbetering.

Noem eens iets waar je trots op bent wat de POR bereikt heeft?
Door de POR ben ik ook betrokken geraakt bij de LOPOR (Landelijk Overleg Pleegouder Raden). Daar heb ik me hard gemaakt voor het 18+ plan. We hebben de druk bij de beleidsmakers opgevoerd en vastgehouden aan de overtuiging dat er een goed plan moest komen voor de jongeren van 18 jaar en ouder. We zijn er nog steeds niet, wat mij betreft zou het omgekeerd moeten zijn: standaard zorg tot en met 23 jaar en als er reden toe is, eerder stoppen.

Is er genoeg interactie tussen de pleegouders en de POR?
Nee, daar gaan we hard aan werken. We willen meer gebruik gaan maken van de kennis van onze achterban. De zichtbaarheid moet worden verbeterd. Hier komt een plan voor. We willen ook beter bereikbaar zijn. Inmiddels is er een besloten facebookgroep genaamd Pleegouderraad Juzt waar je je bij aan kunt melden, ik wil dan ook alle pleegouders oproepen dit te doen.

Wat zou er wat jou betreft nog meer op de agenda van de POR moeten staan?
Ik zou graag meer aandacht willen voor nieuwe vormen van pleegzorg. Ik denk dat onze pleegouders hier best goede ideeën over hebben. Samen met mijn mede POR-leden gaan we ons hierin verdiepen.

Dank je wel Frans!
Volgende editie van de nieuwsbrief zal er een ander lid van de POR zich voorstellen.