Feestdagen in de gezinshuizen en pleeggezinnen

12-dec-2018

Feestdagen kunnen voor pleegkinderen en kinderen in gezinshuizen dagen zijn die spanningen met zich meebrengen. Feestdagen zijn ook dagen die je graag doorbrengt met mensen van wie je houdt. Hoe fijn is het dan als het (pleeg)kind deze dagen met de (pleeg)ouders door kan brengen! Het is bij veel pleegouders en gezinshuisouders de wens om de biologische ouders te betrekken bij de feestdagen. Soms lukt dit niet om verschillende redenen. Eén van onze pleegzorgbegeleiders heeft een verhaal geschreven met daarin veel zinnige tips.

‘Het zit hem in de kleine dingen’
De feestdagen komen er weer aan! Een moeilijke tijd voor ouders, omdat zij niet bij hun kinderen kunnen zijn. Het is belangrijk voor het pleegkind om de ouders hier ook onderdeel van te laten zijn. Dit is altijd even zoeken naar wat er mogelijk en passend is voor de situatie. We hebben een paar pleegouders gevraagd naar hoe zij vorm geven aan de feestdagen en op welke manier zij ouders hierbij proberen te betrekken.

Pleegmoeder Miranda:
Onze pleegdochter woont al vanaf haar vierde jaar bij ons. Met kerstavond hebben wij haar vader gevraagd om mee uit eten te gaan. Ondanks dat Kerstmis voor hem niet zo’n belangrijke betekenis heeft, vond hij het prachtig. We zagen vader en dochter zo genieten van deze bijzondere avond. Dat was voor ons reden dat we vader vanaf toen iedere Kerst hebben uitgenodigd om bij ons te komen eten. Hij neemt dan het kerstpakket van zijn werk mee en deelt dit met zijn dochter. Vader geeft aan dat wij inmiddels ook een deel van zijn familie zijn omdat wij voor zijn dochter zorgen.
Met de moeder van onze pleegdochter hebben wij sinds de gezag beëindigende maatregel weinig contact. We willen graag een poging wagen om dat contact te herstellen, omdat ze momenteel ernstig ziek is. Kerstmis is voor haar heel belangrijk. We hebben nu voorgesteld dat wij haar met kerstavond ophalen om naar de kerk te gaan en samen met ons en haar dochter een kaarsje aan te steken. We hopen dat we er een mooi moment van kunnen maken.

Pleegmoeder Ellen:
Het leek me een leuk idee om zelf de kerstversiering voor de kerstboom te maken. Samen met mijn pleegkind hebben we ook kerstboompjes en kerstballen gemaakt voor de ouders. Ik heb foto's gemaakt tijdens het knutselen en die doorgestuurd. De afweging maken of dit juist leuk voor ouders is, of te confronterend, is soms moeilijk met name juist tijdens de feestdagen. De ouders reageerden hier gelukkig heel positief op. Ook is het belangrijk hen te betrekken in de keuze voor de kleding. Ruim van te voren heb ik samen met mijn pleegkind een aantal setjes uitgezocht en die meegenomen naar een bezoek. De ouders vinden het erg prettig om een stem hierin te hebben. Niet alleen met de feestdagen wordt er aan ouders gedacht, voor verjaardagen en voor Vader- en Moederdag wordt de knutselbak ook tevoorschijn gehaald. 
Kinderen willen niet altijd schoolknutsels weggeven, daarom maak ik er foto’s van en stuur die door naar de ouders. De ultieme waardering voor mij was de oorkonde die ik kreeg van de ouders omdat ze zo dankbaar zijn dat ik voor hun kind zorg.

Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar het betrekken van ouders, ‘zit hem in de kleine dingen’. Door het bespreekbaar maken van kleine dingen, laat je zien dat je ouders niet van tafel veegt, maar accepteert. Het is voor kinderen belangrijk dat ze geen strijd voelen tussen ouders en pleegouders. In dit pleeggezin is er aandacht voor de loyaliteit van kinderen naar hun ouders en staan zij stil op welke manier ouders een rol kunnen blijven hebben in het leven van het kind.  

Pleegmoeder Chantal:
Chantal is pleegmoeder van Iris, zij is 7 jaar.
We zijn dit jaar met het gezin naar het sinterklaasfeest geweest. Ik heb een leuke foto van Iris met zwarte piet gemaakt en deze doorgestuurd naar de moeder van Iris. We skypen regelmatig en ik let dan goed op dat er aandacht is voor het sinterklaasfeest. Iris is ontzettend creatief en maakt de mooiste tekeningen en kunstwerken. Deze worden meegenomen naar de bezoeken met moeder. Iris mag zelf beslissen of zij deze graag aan mama wil geven of zelf wil houden.
We zijn tijdens de kerstdagen met vakantie. Ik vind het belangrijk dat Iris dan ook contact met haar moeder heeft en dus skypen we zodat ze haar moeder kan laten zien waar ze is.

Pleegmoeder Brenda:
Brenda is pleegmoeder van Claire, 2,5 jaar.
Dit jaar vieren we voor het eerst Sinterklaas met Claire. Claire zingt prachtige liedjes en het is een groot thema op de peuterspeelzaal. Moeder heeft aangegeven graag deel uit te willen maken van het sinterklaasfeest. We hebben een extra begeleid bezoek ingepland om haar ook in de voorbereiding te betrekken. Ook is er intensief contact via de app over de cadeautjes. De biologische opa en tante zullen ook aanwezig zijn bij het sinterklaasfeest. Ik ben zelf ook altijd aanwezig bij de bezoeken, wat voor Claire belangrijk is. Pakjesavond wordt gevierd bij mijn schoonouders en mijn ouders. Wat ik een hele goede tip vind: ik leg naast de schoen van Claire nog een extra cadeautje voor moeder. Sinterklaas heeft ook aan mama gedacht.