Ellen van de Pleegouderraad aan het woord

12-dec-2018

Iedere editie van de Nieuwsbrief wordt een lid van de Pleegouderraad geïnterviewd. Deze keer is het de beurt aan Ellen van den Broek. Ellen is sinds 3,5 jaar lid van de Pleegouderraad. Ze woont samen met Bram en ze hebben 2 kinderen. Ellen is 43 jaar. Ze wonen in Breda en zorgen één dag per maand voor een meisje.

Waarom ben je pleegouder geworden?
Ellen:
We wisten al heel lang dat we echt iets voor kinderen wilden doen die het niet getroffen hebben. We hebben ons toen aangemeld bij Juzt en zijn de STAP-cursus gaan volgen. Na iedere "stap" hebben we goed nagedacht en het er uitgebreid met elkaar over gehad of het nog steeds iets voor ons was. Gedurende de STAP-cursus werden we al benaderd voor een plaatsing. Dat hebben we toen nog even afgehouden. Na de verbouwing van ons huis, om ruimte te maken voor een extra kind, kwam er een meisje van 14 maanden oud bij ons wonen.

Hoe ben je bij de Pleegouderraad terecht gekomen?
Ooit was er een oproep om ambassadeur voor pleegzorg te worden, daar heb ik toen op gereageerd. Een ambassadeur geeft onder andere voorlichting en hangt posters op. Dat is op vrijwillige basis. Ook werden er POR leden gezocht en dat leek me wel wat. Je zit dan toch dichter bij het vuur en vertegenwoordigt alle pleegouders van Juzt.

Wat wil de POR bereiken?
De pleegouderraad behartigt de belangen van de pleegouders. De positie van pleegouders is momenteel onderwerp van discussie, hier maken we ons hard voor. Bij Juzt is er nogal wat aan de hand, het is onrustig geweest in de organisatie. Gedurende de reorganisatie hebben we kritisch gekeken naar de plannen van het bestuur en altijd de belangen van pleegouders in de gaten gehouden. Continuïteit van de zorg is erg belangrijk en mag nooit in gevaar komen.

Is er genoeg interactie tussen de POR en haar achterban?
Nee, daar moet echt een plan voor komen. Dat staat dus hoog op de agenda. We willen echt meer contact met de pleegouders, ik ben ervan overtuigd dat er veel kennis is die we heel goed kunnen gebruiken.

Wat zou op de agenda van de POR moeten staan?
Wat mij betreft moeten we nu heel snel aan de slag met het systeem van declareren. Als weekendpleegouder moet je iedere keer weer dezelfde informatie invullen en ondertekenen. Tegenwoordig kan dat veel makkelijker; namelijk digitaal! Ik hoop dat Juzt daar werk van gaat maken.

Maakt Juzt genoeg gebruik van de POR?
Ja, ik vind van wel. Er heerst onderling een open sfeer en er wordt goed geluisterd. Tijdens de vergaderingen zijn er open gesprekken, wat belangrijk is om tot resultaat te komen.

Dank je wel Ellen! Volgende editie van de nieuwsbrief zal er een ander lid van de POR zich voorstellen.