Ouderschap blijft – ‘Als ouders elkaar de tent uit vechten‘

19-jun-2017

Drie jaar geleden wilde Moniek, moeder van drie kinderen, meer ruimte in haar relatie met Gerard. Zij besloot apart, maar in de buurt van Gerard, te gaan wonen. De tijdelijke scheiding resulteerde helaas in een definitieve breuk: “Eerst verliep ons contact redelijk goed”, vertelt ze.

Totdat er een flinke gezamenlijke belastingschuld opdook. De emoties liepen hoog op. Normale omgang bleek niet meer mogelijk: ‘Mijn ex dropte bijvoorbeeld onze kinderen voor mijn deur, belde aan en liep weg. Alles werd beladen. We zaten zo vast in ons conflict dat we het niet meer verborgen konden houden voor de kinderen. Achteraf denk ik: hoe kan het dat we zelfs ruzie maakten over bij wie onze zoon zijn verjaardag viert?’

Samenwerking
Drie organisaties voor jeugdzorg (Jeugdformaat, Horizon en Juzt) ontwikkelden de methodiek ‘Ouderschap Blijft’, voor ouders van kinderen tot 21 jaar die in een vechtscheiding verwikkeld zijn. Doel is dat de ouders op een positieve wijze en zelfstandig afspraken maken over de contacten met hun kinderen. Veel kinderen - waar niets mee aan de hand is - komen pas in aanraking met jeugdzorg als hun ouders in een (v)echtscheiding komen. Dat gebeurt vaak uit onmacht, de meeste ouders hebben goede intenties.

Cijfers
Van alle jeugdigen die in aanraking komen met jeugdzorg komt 70 procent uit een gebroken gezin. Conflicten tussen ouders zorgen voor een verdubbeling van problemen bij kinderen. Zij krijgen vaak last van depressieve gevoelens, onhandelbaar gedrag, slechte schoolprestaties en problemen met vriendschaps- en liefdesrelaties. Vechtscheidingen worden dan ook gezien als een vorm van kindermishandeling.

De methodiek ‘Ouderschap Blijft’ biedt ouderschapsbemiddeling en omgangsbegeleiding bij vechtscheidingen. Dit is vaak het laatste redmiddel om het contact tussen kind en ouders te herstellen. Voor informatie: www.ouderschapblijft.nl