Zelfstandigheidstraining en toekomstdromen

30-apr-2019

Over één maand wordt Bob achttien. Vanuit De Driekant in Roosendaal, waar hij woont en zelfstandigheidstraining volgt, is hij momenteel bezig met het uitkiezen van zijn zorgverzekering. Tijdens zijn zelfstandigheidstraining krijgt hij tips & tricks over geldzaken, koken en praktische dingen. Daarbuiten doet hij ervaring op in de detailhandel en is hij zichzelf aan het klaarstomen voor zijn toekomstige eigen onderneming. Omdat hij ‘Think and Grow Rich’ en ‘The Secret’ gelezen heeft, draagt hij nu alvast uit wat hem toekomt, zodat het later een realiteit gaat worden. Zo bezoekt hij binnenkort een soort “Miljonairs fair” met (netwerk)tips voor ondernemers en gaat hij naar een expo van de Kamer van Koophandel. Zijn begeleiders vinden het prachtig dat hij zo zijn dromen nastreeft. Het heeft er voor gezorgd dat hij zijn best is gaan doen op school, gezond is gaan leven en, anders dan bij anderen, ook concrete plannen maakt om deze te verwezenlijken en later zelfstandig in zijn inkomen te voorzien.

Ondernemer worden

Later rijk worden, of financiële vrijheid, betekent voor Bob dat hij niet voor een baas hoeft te werken en zelf zijn eigen plan kan trekken. “Als mijn vrienden om 5 uur opstaan om hard te werken, en je kunt ook zelf je tijden bepalen en méér verdienen, dan moet je daar voor gaan toch?” stelt hij. “Het gaat erom dat je slimme investeringen doet. Zoals Cryptocurrency. Die kosten nu 50 cent per stuk, maar ik heb er veel over gelezen en ze verwachten dat die 35 euro waard gaan worden. Dus nu werk ik in de supermarkt en mijn geld investeer ik daarin. Zodat ik straks een startkapitaal heb voor mijn onderneming en een eigen webshop op kan zetten.”

Zijn webshop heeft nog geen naam of thema, maar over het businessmodel heeft hij al goed nagedacht. Het wordt een webshop zonder voorraad (dropshipping) waarbij hij via Ali Express goedkoop inkoopt en het dan met marge via zijn webshop doorverkoopt. “Ik koop het dan voor een tientje in en plaats het op mijn webshop voor 30 euro en zet erbij dat het in prijs verlaagd is van € 49,95. Het enige waar ik nog wel een beetje mee zit, is de kwestie van mensen die het product retour willen sturen.”

 Digital nomad

Als het allemaal rond is, wil hij met zijn verdiensten als eerste op reis naar Canggu (Bali) om daar meer kennis op te doen. Nu spreekt hij al een woordje Engels, maar hij doet zijn best hier beter in te worden zodat hij zich over de grens weet te redden. Hij leest ook over internationale ontwikkelingen en weet bijvoorbeeld alles af van de Gele Hesjes beweging in Frankrijk. Je zou kunnen stellen dat hij voor een MBO niveau 1 leerling in de entreeklas, redelijk voor de troepen uitloopt. “De meesten bij mij op school weten nog echt niet wat ze willen doen.”

Wakker geschud

Zijn gedrevenheid nu is van ver gekomen. Toen Bob 15 jaar oud was konden zijn ouders hem nergens voor motiveren en belandde hij op de crisisopvang. Vanuit daar ging hij naar een open groep bij Juvent, maar maakte hij helaas wat verkeerde vrienden. Het ging mis toen Bob opgepakt werd tijdens het chillen op zijn 17e verjaardag voor een vermeende straatroof.
“Ik had het niet gedaan, maar heb wel drie dagen in de cel gezeten. Ik dacht toen; hier wil ik echt nooit belanden. Ik was onschuldig en toen werd ik echt wakker geschud. Er zijn ook goede manieren om geld te verdienen weetje.” In de cel ging hij brainstormen over hoe hij het aan zou pakken. Je kunt nu bijvoorbeeld als influencer geld verdienen. Zo laat hij zichzelf inspireren door de Bredase bodybuilder Mo Bicep. Hierdoor kiest Bob nu voor fruit, eiwitshakes en de sportschool, in plaats van chillen met een jointje zoals vroeger. Je kunt nu op een heel andere manier een onderneming opbouwen.

Toekomst

Bob legt de lat hoog en wil in de Quote 500 komen te staan. “Rijkdom is voor mij niet persé miljonair worden maar wel een goede buffer op de bank hebben. Alleen heb ik nu nog geen eigen laptop, die voor school en mijn onderneming straks nodig zijn. Daar gaat iemand van de Gemeente me mee helpen.”

 Zijn focus voor de komende tijd ligt op school, veel leren en straks op eigen benen staan. Voor praktische hulp en gesprekjes over zijn zelfstandigheid, staan de medewerkers van Juzt voor hem klaar. Vanwege zijn achtergrond was de verwachting dat hij een ‘pittige’ cliënt zou zijn, maar hij is dit jaar echt tot bloei gekomen. “Bob weet wat hij wil, gaat ervoor en zoekt de dingen uit. Hoewel hij niveau 1 doet, is het geen domme jongen. Hij komt er wel,” zeggen twee van zijn begeleiders instemmend.

Foto: Locatie Juzt de Driekant in Roosendaal.