‘Vergeten’ kinderen op Krabbebossen schitteren in hun eigen film

01-feb-2019

Van 29 januari tot en met 4 februari is het de week van het 'vergeten kind', met landelijk extra aandacht voor kinderen die opgroeien op jeugdzorglocaties. Het doel is om deze kinderen een stem te geven en minder onzichtbaar te maken in de maatschappij. Acht kinderen die verblijven op Krabbebossen doen mee en schitteren daarom straks in hun eigen film, die komende zondag in première gaat in Pathé Tuschinski te Amsterdam. Ze delen de rode loper met BN-ers als Johnny de Mol en gaan op voor de HVK-Movie Awards. Dat is leuk, spannend en ze hebben er zin in!  

Alle kinderen die meedoen zijn al eens van plek verplaatst en hebben het nodige meegemaakt. Maar niet elke verplaatsing was per sé erg voor de deelnemers uit deze groep. Zo doen er ook twee kinderen mee met het project die broer en zus zijn en nu hier samen kunnen opgroeien.De voorbereidingen begonnen in december vorig jaar, op een woensdagmiddag na schooltijd. Een echte cameraman kwam op het terrein om filmopnames met ze te maken. De kinderen bedachten zelf het script en speelden de hoofdrollen. “We waren drie dagen bezig,” vertelt een van de kinderen. “Eerst om het verhaal te verzinnen, daarna voor het filmen met de cameraman. Hij gaf ons ook uitleg over ‘de carrousel’ en wat het vergeten kind inhoudt.”
John Jacobs, activiteitenbegeleider op Krabbebossen, licht toe: “Je moet niet denken dat deze kinderen echt zijn vergeten door hun ouders of door de jeugdzorg professionals. Maar het gaat juist om hun omgeving, die vergeet ze. Daardoor vinden de kinderen het moeilijk om aansluiting te vinden. Ze vallen buiten de boot omdat ze zich anders gedragen. Er zijn veel vooroordelen, die vaak niet eens kloppen, en deze kinderen verdienen ook een kans.” 

Tijdens de opnames werd er in de eigen gebouwen op de Krabbebossen gefilmd en op het terrein werden special effects opgenomen. Dit onder leiding van de cameraman, die nog wel wat trucjes wist. Zo hebben ze een opname gemaakt waarin iemand er vandoor lijkt te gaat in een auto. In werkelijkheid zijn de opnames zo gemaakt, dat je niet ziet dat het John is met hetzelfde petje en jasje aan. Tijdens de opnames met de kinderen achter het stuur werd de auto met de hand vooruit geduwd door de rest. Zo beweegt de auto en lijkt het allemaal net echt. 

De film zelf, die ongeveer 5 minuten duurt, gaat over een gezin met twee kinderen die zich vervelend gedragen en alles doen wat niet mag. Er komen een maffiabaas in voor, een luie hulpverlener en er is een gastrol van Nanny McPhee, die komt helpen en leuke activiteiten met ze gaat doen. Het resultaat gaat komende zondag in première in het Tuschinski te Amsterdam.
Als ze die dag de award winnen, heeft cameraman Edwin heeft een taart beloofd. Maar één van de deelnemers uit de groep hoeft niet zo nodig een prijs. “Ik heb liever geen cadeau, maar dat het beter wordt voor de vergeten kinderen,” zegt ze. 

De kinderen hebben er allemaal zin in en zijn ook een beetje zenuwachtig. Niet alleen voor alle bekende Nederlanders en pers daar, maar ook omdat ze eindmontage zelf nog niet gezien hebben. De beelden zijn nog nabewerkt en voorzien van voice-overs door de BN’ers. Juzt wenst ze alvast een heel leuke dag toe en kijkt uit naar de filmpjes die straks op YouTube gedeeld zullen worden.