Paard en veel meer!

28-mei-2019

Al sinds haar 14e neemt I. met veel plezier deel aan ‘Paard en Meer’, een relatief onbekende hulpvorm van Juzt. We bezoeken haar op een zonnige woensdagmiddag. Op haar kamer, waar ze nu begeleid woont in het kader van zelfstandigheidstraining, prijken de foto’s van haar lievelingsdieren, waar ze inmiddels echt een band mee heeft opgebouwd en graag over vertelt. De manege zelf ligt op het terrein van Laanzicht, nabij Teteringen.

“Paard en Meer” biedt hulp aan kinderen tot 23 jaar. De vragen verschillen: van kinderen die meer zelfvertrouwen willen krijgen, tot tieners die om willen leren gaan met hun emoties of moeite hebben in contact en samenwerking. Zij kunnen er terecht voor individuele hulp op maat of groepsbegeleiding. Ook is er dagbehandeling voor jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen. Het doel is om ze weer structuur te bieden met als resultaat terugkeer naar het onderwijs. Dit is de vorm die I. nu volgt.

Op een typische dag starten ze met de paarden uit de stallen halen en naar de wei brengen. Dan worden de stallen schoongemaakt. Vervolgens is het alweer tijd voor pauze en een praatje met de leiding. In de middag doet ze dan klusjes zoals schilderwerk en het verzorgen van de paarden. Ondertussen moet ook alles klaar gemaakt worden voor de avond, als de paarden weer terug naar de stal gaan.

“Het is fijn om zo de hele dag bezig te zijn en ik hou al mijn hele leven van paarden. Soms kom ik ook tussendoor even langs om te kijken hoe het met ze gaat,” vertelt ze. “Ik ben daar altijd welkom, ook om te knuffelen of om te komen helpen met de verzorging. Je leert er veel. De paarden hebben me geleerd om goed te communiceren. Je leert niet alleen tijdens de therapie, maar ook door met de paarden te werken tijdens de dagbesteding. Ze voelen je namelijk heel goed aan.”

 “Een van de oefeningen, die me zelfvertrouwen gaf, was zelf het paard leiden. Het paard kan merken of je dat durft. Als je het goed doet, loopt hij achter jou aan, zelfs zonder halster,” vertelt ze.

De paarden en pony’s zijn er zeker niet alleen om op te rijden, maar ook om opdrachten mee te doen en om te verzorgen. “Een opdracht was bijvoorbeeld die met Queen in de rijbak. Er waren kaartjes weggelegd met vragen en opdrachten. Samen met het paard moest ik een route afleggen en op elk kaartje stond iets anders.

Een opdracht kon zijn ‘maak een slalom en keer om’, en een vraag was ‘wat vind je mooi aan jezelf.”
Ondertussen kan ze ook al kunstjes op het paard doen en rijden zonder zadel. Maar ze vindt het ook prettig om gewoon goed voor de dieren te zorgen.

“Het voelt inmiddels voor mij als een tweede thuis en een fijne plek om naartoe te gaan als ik het moeilijk heb. Ik kan het iedereen aanraden, juist zelfs. Van jongeren met autisme tot meiden met problemen, met van alles kun je er terecht. En ik ben er heel goed geholpen.”

Nieuwsgierig geworden naar Paard en Meer? Kijk op www.paardenmeer.com.

In verband met de privacy is de naam van I. niet voluit geschreven