Ouder-kind behandeling op ‘de Kangoeroes’

03-jun-2019

Joep is vader van twee kinderen. De oudste, Roy, neemt sinds februari 2019 deel aan de ouder-kind behandeling op ‘de Kangoeroes’. Roy is vier jaar oud en zijn zusje Marilyn is nu bijna twee. Ondanks zijn fulltime baan, maakt Joep elke maandagochtend tijd om samen met Roy naar het MKD te komen in Breda. Op de woensdagochtend gaat Roy met zijn moeder naar de groep, als Joep werkt. Het is wat plannen en ook een pittige fase, maar ze merken nu al dat ze er voor het hele gezin veel aan hebben.

Aanleiding

Dat er iets met Roy was, bleek al op de peuterspeelzaal. Het viel de leiding op dat hij wat teruggetrokken was en zich anders ontwikkelde. Via observaties bij het CJG die daarop volgden, en verschillende tests bij de GGZ, werd langzaamaan duidelijk dat Roy kenmerken vertoonde van ASS (autisme spectrum stoornis). Zodoende ging hij de oriëntatiefase in op het MKD en werd er geadviseerd om, voordat hij naar de basisschool gaat, eerst deel te nemen aan De Kangoeroes.

Oma weet raad

Niet alleen Roy maar ook zijn vader bleek al sinds zijn jeugd een vorm van autisme te hebben. Het gedrag van de kleine Roy leek sterk op het gedrag van Joep in zijn kindertijd, alleen was dat indertijd op die manier niet opgemerkt. Met de kennis van nu werken zowel Roy als Joep allebei aan zichzelf. Er is één iemand die hen heel goed begrijpt: oma.

“Oma heeft altijd goede tips voor ons, maar zij heeft het zelf destijds allemaal alleen moeten doen. Zelf wil ik nu wel hulp inzetten om Roy extra te ondersteunen,” vertelt Joep. Zijn gezin bekeek na het advies het informatiefilmpje over de Kangoeroes en nam deel aan een proefdag. Ze werden enthousiast en wilden gauw beginnen.

Ik zie dat je verdrietig bent

Als ouders hebben Joep en Chantal bij de Kangoeroes ontdekt dat ze erg veel met Roy rekening hielden in hun doen en laten. Alles werd op hem ingericht, zo gestructureerd mogelijk, maar dat gaf ook stress. Met routine kan Roy goed omgaan, maar in het echte leven lopen dingen soms anders dan voorzien. “Wat we op de Kangoeroes dus geoefend hebben, was om hem uit zijn comfortzone te halen. Zodat hij leert om met onverwachte dingen om te gaan, zich aan te passen en de situatie te accepteren.“

“Een 1-op-1 opdracht bij de Kangoeroes was puzzelen. Dat vindt hij niet leuk, maar we probeerden het toch. De groepsleiding zat op een afstandje mee te luisteren, fluisterde wat tips en naderhand bespraken we hoe ging. En natuurlijk begin je met een puzzel van auto’s, want auto's vindt hij juist wel leuk.”
 
Joep kwam er ook achter dat hij bij Roy meer moest benoemen dan vragen stellen. “Het verschil zit vaak de manier waarop je iets zegt tegen Roy. Hij reageert er beter op als je zegt dat je ziet dat hij verdrietig is, in plaats van dat je vraagt wat er mis is. Daar kan hij slecht tegen. Wanneer je op de juiste manier met hem communiceert, zoekt hij vanzelf weer de toenadering.”

Contact met je kindje

"Wat ik hier echt geleerd heb, is hoe Roy met ons communiceert. Hij praat niet veel, maar probeert ons via zijn gedrag wel iets duidelijk te maken. Nu we dat beter begrijpen, kunnen we erop inspelen. Goed contact maken, zit ‘m vooral in de manier waarop. Want je wilt eerst aansluiten en dan iets toevoegen. Zoals uitleggen wat er aankomt, wat hij kan verwachten. Het is heel belangrijk om hem houvast te bieden."
Er is onderling meer waardering en respect gekomen binnen het gezin en dat is iets wat we meenemen voor de toekomst. Nu kunnen we onze aandacht beter verdelen, met oog voor alle kinderen en niet alleen het ‘zorgkindje’. En wat ook fijn is, is dat we nu met Roy dingen kunnen doen die buiten zijn comfortzone liggen en weten wat dat ons brengt.”

Contact met andere ouders

Om en om gaan Joep en Chantal naar de Kangoeroes, behalve tijdens de ouderochtenden. Alle ouders komen dan samen en delen ervaringen. 

Joep: “Wat ik merkte is dat je veel herkent in de andere ouders. Zij hebben dezelfde struggles en je zit meer met elkaar op een lijn. Dat geeft vertrouwen want je bent niet de enige. Alles is nieuw natuurlijk, Roy is ons eerste kind en het is zoeken hoe je hem daarbij goed begeleidt. Dat geldt net zo goed voor hen.
Bij de Kangoeroes kan ik ook zien hoe hij met andere kinderen omgaat, hoe die zich ontwikkelen en wat ze eraan hebben. Maar het is tegelijk wel zo dat je met de ene ouder meer een klik hebt dan met de andere. Ik heb het gevoel dat de Kangoeroes voor heel veel ouders goed is, maar veel mensen in deze situatie kennen het niet. Wat mij betreft zou het eerder in beeld mogen zijn, zodat zij en de kinderen sneller geholpen worden.

Claudia, systeem therapeutisch werker op de groep, licht de ouderbijeenkomst verder toe: “We wisselen ervaringen uit en geven opdrachten die ze doen nadenken over ouderschap en wat je je kindje wilt meegeven. Eén van de oefeningen was bijvoorbeeld om bij een aantal wilde voorjaarsbloeiers, ouders te laten beschrijven wat ze zien. Want zie je alleen het onkruid, of zie je ook het mooie bloempje? En kun je wat uit deze metafoor halen?” 

Evaluatie

Na afloop van een ochtend op de Kangoeroes vraagt de groepsleiding hoe de dag gegaan is en wat ze de volgende keer willen oefenen. Dat feedback gestuurde werken, komt elke ochtend terug. Zo sluit het helemaal aan op de deelnemers.

Joep: “We hebben er nog meer aan dan we vooraf dachten want het is zelf ook een stukje partner therapie. Een fijne combinatie van alles. Ze werken met het hele gezin en vragen ook hoe het thuis gaat. We krijgen hulp vanuit drie professionals, elk met hun eigen specialisatie, die elkaar heel goed aanvullen. Ik vraag me wel eens af, wie van die drie nu de baas is, maar kan het nog steeds niet zeggen haha.”

“Aan andere ouders wil ik meegeven dat ze dit zeker moeten doen. Durf je open te stellen, te luisteren en nieuwe dingen te proberen. Wees eerlijk over hoe het echt thuis is en geef aan wat je zelf wel of niet fijn vindt, zodat de begeleiders daar rekening mee kunnen houden. Zij helpen je in het proces en vinden het belangrijk dat jij je ook prettig voelt. Als je eerlijk bent kunnen ze je beter advies geven. Ze hebben ze er veel kennis van. Verder wordt er zeker ook plezier gemaakt, want dát is echt ontzettend belangrijk!”

Meer informatie

Lees hier verder over ouder-kind behandelgroep De Kangoeroes of bekijk de onderstaande video, waarin verschillende ouders aan het woord komen.