Juzt Jongerenraad spreekt zich uit: “Er is méér dan Lievenshove”

24-mei-2019

In de achtertuin van een twee-onder-een-kap woning aan de rand van Breda spreken we I., de voorzitter van de jongerenraad van Juzt. Na 6 jaar jeugdzorg woont ze hier en wordt ze door haar mentor en persoonlijke begeleider voorbereid in de overgang naar het op eigen benen staan. I. heeft met de jongerenraad van Juzt, bestaande uit 14 jongeren van verschillende locaties en zorgvormen, gesproken over wat zij nu vinden van Juzt.

“Juzt staat nu veel in de krant en telkens op een negatieve manier. In de jongerenraad bespreken we de problemen en geven we advies aan de organisatie. We overleggen ook met andere jongerenraden waar we veel van meekrijgen. Zo weten we hoe het er daar aan toe gaat en we merken ook dat het beeld wat mensen van buitenaf van Juzt hebben niet klopt. We willen ons er hard voor maken dat iedereen weet dat er méér is dan alleen Lievenhove of financiële problemen. Juzt is heel breed en heeft veel verschillende doelgroepen en zorgvormen,” vertelt ze.

De jongerenraad heeft samen een lijst opgesteld van punten die ze naar voren willen brengen:

  

Punten van de cliëntenraad:

  • Allereerst is er bij Juzt bijna geen carrousel, in elk geval veel minder dan bij andere organisaties waarvan ze jongeren spreken.
  • Veel kinderen voelen zich veilig bij Juzt.
  • Juzt is een plek voor iedereen en er wordt goed naar je geluisterd. Je kunt jezelf zijn.
  • Ze kijken goed per persoon wat je aan hulp nodig hebt.
  • De mensen die bij Juzt werken, doen hun best om het fijn te maken voor de jongeren die op de groepen wonen. Het is er huiselijk, gezellig en één jongere van de raad gaf ook echt aan dat hij zijn rust weer gevonden had binnen het gezinshuis waar hun nu woont. Hij voelt zich er thuis.
  • Een van de leden van de raad heeft gewoond op Lievenshove toen het nog een groep van 50 pupillen was. Het is allemaal makkelijk praten van buitenaf, maar mensen hebben een vertekend beeld. Het is echt niet waar dat daar allemaal drugsdealers woonden. Zij heeft er juist een heel goede tijd gehad.
  • Als je 18 wordt, is er een goede doorstroom mogelijk. Juzt heeft de afdeling Jeugd & Zelfstandigheid die zich inzet voor jongeren van 16 t/m 23 jaar, met verschillende locaties. Die bieden de jongeren de hulp als ze die nodig hebben en kijken wat je wel en niet zelf kunt. Voor de een is dat praktische en voor de andere emotionele ondersteuning.
  • Er wordt in de media slecht over medewerkers gepraat, terwijl ze veel voor jongeren doen en hun weer een goed gevoel geven. Ze geven je weer steun en vertrouwen, wat je eerst niet had.
    Het is ook een wisselwerking trouwens. Als je als jongere tegen je leiding loopt te schelden en je zelf ook fout zit, dan hoef je geen lieve reactie terug te verwachten. Maar als je normaal tegen ze doet, zie je dat ze er echt voor je willen zijn, ze je juist helpen en je veel van ze kunt leren.

Persoonlijke ervaring met Juzt:
In de tuin vertelt I. dat ze op Lievenshove haar normen en waarden geleerd heeft. Ze kwam anders binnen dan ze een jaar later vertrok. “Ik was de jongste bewoner toen, begon als ‘probleemjongere’ en kwam er als ‘net meisje’ weer uit, met meer respect en weer vertrouwen in mensen. Ze hebben me daar goed geholpen en ik heb de tijd van mijn leven gehad.” Ze heeft nog meer geleerd, zoals haar grenzen aan te geven en nee te zeggen, omdat ze eerst nog teveel beïnvloedbaar was. Toen ze daarna op een open groep zat, deed de leiding er veel voor om haar ook op die plek een gevoel van veiligheid te bieden. Ze kon bij hun terecht voor moeilijk zaken en leerde om zich over lastige dingen heen te zetten. In haar ontwikkeling ging het ook goed; zelfs al woonde ze nu op een andere locatie, ze kon wel naar dezelfde school blijven gaan en het jaar erop daar haar examens doen. Sinds ze klein was had I. ook een grote passie: paarden. Op Lievenshove ging ze daarom al naar het project ‘Paard en Meer’ op  Laanzicht. De locatie zelf was dus al een vertrouwde plek.

Inmiddels is er vanuit Laanzicht de stap gezet naar een geschikt plekje waar ze zich voorbereid op haar zelfstandigheid als volwassene straks, met alle taken en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Dit met ondersteuning van haar mentor en persoonlijk begeleider. Ze neemt nog steeds deel aan het project ‘Paard en Meer’ en vind ook troost bij de dieren als ze even iets moeilijks heeft te verwerken vanuit haar therapie. “Het leukste vind ik het knuffelen met de paarden, maar we doen er ook opdrachten mee. Die hebben me geleerd om goed te communiceren en meer vertrouwen te krijgen. Ik kan het iedereen aanraden, mij heeft het heel erg geholpen en ik ben er altijd welkom.”

Jongerenraad
Op haar 15e besloot I. om deel te nemen aan de jongerenraad, waar ze een jaar later werd gekozen tot voorzitter. Daardoor wordt ze nu vaker gevraagd voor interviews en spreekt ze ook met de wethouders. De leden uit de jongerenraad komen uit alle hoeken van Juzt. Ze hebben samen veel gezien en meegemaakt. Hun conclusie is dat Juzt als organisatie niet goed wordt neergezet. Het is een jeugdzorginstelling die iedereen een veilig thuis wil bieden, veel meer doet dan er belicht wordt en die al jarenlang veel jongeren goed geholpen heeft.

Lees ook: “Paard en veel meer” waarin I. alles vertelt over de therapie en dagbesteding die ze daar met groot plezier volgt. 
De naam van I. is om privacy redenen ingekort.