Ervaringen van een pleegouder: Hier wordt met ziel en zaligheid gewerkt!

29-mei-2019

In deze ingezonden brief neemt een pleegmoeder je mee in haar persoonlijke ervaring met Juzt, de pleegzorgafdeling en Krabbebossen. Ze wil benadrukken dat er heel veel mensen met ziel en zaligheid vóór deze bijzondere kinderen werken. 

"5 jaar ben ik pleegouder van Thomas*,  via Juzt. We leerden elkaar kennen via de matcher van Juzt-pleegzorg. Thomas was 10 jaar en woonde al bijna 4 jaar op de Krabbenbossen. Bezoek door  familie was er weinig door omstandigheden. De eerste jaren was ik weekendpleegouder, om het weekend was Thomas bij mij, de rest van de dagen woonde hij bij Juzt op de Krabbenbossen.

In die tijd had ik veel contact met de groepsbegeleiders. Betrokken, bevlogen en bekwame mensen. Zij betrokken mij door de week bij de zorg van dit kind, ik kreeg coaching in de weekenden. Ik had een vaste contact persoon binnen het team wat erg prettig werkte. Ik heb mij altijd welkom gevoeld en zag de vakbekwaamheid van de groepsbegeleiders en de gedragswetenschapper.

Natuurlijk was de steeds grotere inzet van uitzendmedewerkers niet tof. Niet voor de kinderen, niet voor de vaste teamleden. Ik mail heel soms nog met de groepsleiding en ze denken nog steeds graag mee.

Inmiddels woont Thomas al weer 2,5 jaar fulltime bij mij en krijg ik pleegzorgbegeleiding van Juzt. Het eerste jaar pleegzorg kreeg ik een intensieve cursus met relevante onderwerpen als hechting, trauma, omgaan met gedrag etc. Gezamenlijk, met een kleine groep startende pleegouders. 

Ik heb dit als zeer positief ervaren. Pleegzorg is mooi, maar deze kinderen hebben veel meegemaakt. Fijn om dan zo'n eerste jaar handvatten te krijgen, maar ook te kunnen delen. Daarnaast biedt Juzt elk jaar thema avonden aan met experts uit het hele land.

Ik ben een zeer tevreden pleegouder over Juzt. De pleegzorgwerker is goed bereikbaar, reageert snel op mail en telefoontjes. Als het nodig is staat ze voor ons klaar, vaak om mij te steunen en te coachen, soms om Thomas op te vangen of inzichten/steun te geven.

Alle puberproblemen passeren op dit moment in snel tempo in ons gezinnetje. Dan is het fijn om even met de pleegzorgwerker af te stemmen: "Is dit lastig of belangrijk"? Ze kijkt mee op alle terreinen: thuis, school, zijn er nog aanvullende therapieën nodig enz. Ook ik krijg feedback "duidelijker grenzen aangeven!", "hoe houd je tijd voor jezelf, wat helpt jou?", "mooi hoe je dit met Thomas bespreekt", "goed dat je hem dat laat ondernemen" etc.

Ik ben heel blij met de ondersteuning van de Juzt medewerkers de afgelopen jaren. Laten we oplossen wat níet goed gaat, niet alleen klagen en wijzen naar de ander of het uitlichten. Laten we ook delen wat wél goed gaat, zodat anderen daar ook profijt van hebben!

En laten we vooral de professionals die met deze kinderen werken eens complimenten geven over het goede wat ze doen. Want vaak is het een zaak van lange adem om met elkaar, ouders en begeleiders, de mooie en goede kanten van deze kinderen te ontwikkelen en te laten bloeien.

En dat is een moeilijke en soms uitputtende weg, voor ouders, maar ook professionals. Werken in de zorg doe je met betrokkenheid en dat betekend dat ook professionals kwetsbaar zijn! Alleen samen kunnen we deze kinderen beter laten opgroeien."

*I.v.m. de privacy is Thomas niet de echte naam van het pleegkind.