Ervaring van ouders met methode ‘Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit in gezinnen’

16-mei-2017

Het primaire doel van de methode is dat ouders, met de hulp van hulpverleners, supporters uit het eigen netwerk en andere betrokkenen (bijv. leraren) een einde maken aan het gewelddadige of anderszins destructieve gedag van hun kind zonder dat dit tot escalatie leidt.
Onze zoon Mark ging niet meer naar school en trok zich van ons ouders niet veel meer aan. We hadden ons gezag verloren. Kwaad worden hielp niet en zorgde alleen maar voor escalatie van de situatie. Mark intimideerde ons ook met zijn houding en gedrag.

Sit-ins
Binnen deze methode moesten we sit-ins houden, dat is een vorm van geweldloos protest. Dat voelde in het begin heel vreemd: zwijgend bij onze zoon zitten en hem overal volgen waar hij ons probeerde te ontlopen. In eerste instantie verliep het rustig. Maar in de sit-in erop werd onze zoon toch weer intimiderend. Het hielp toen heel goed om een van onze vrienden te vragen om erbij te komen.

Netwerk familie en vrienden
Dat was ook nieuw voor ons: het inschakelen van ons netwerk van vrienden en familie. Wij hadden ons door de problemen in ons gezin teruggetrokken en moesten weer moeite doen om vrienden en familie te vragen ons te helpen. Maar dit was essentieel in het slagen van de aanpak.

In de voorbereiding op het uitvoeren van de sit-ins hebben we veel aan onze eigen emotieregulatie gewerkt. Dat was nieuw voor ons, maar we zagen al direct resultaat thuis. Het niet meer boos worden, zorgde voor rust in huis. ‘Het ijzer smeden als het koud is’ is een gezegde dat we niet meer zullen vergeten. We geven het zelfs als advies mee aan andere ouders.

Uiteindelijk heeft deze methode ons geholpen om de situatie thuis te veranderen. De belangrijkste verandering was die in ons eigen gedrag. Daardoor veranderde onze zoon mee. De hulp die we gekregen hebben van Marianne van Juzt was noodzakelijk. Zonder haar ondersteuning en bijsturing was het ons nooit gelukt.”