Een dag uit het leven van een ouderschapsbemiddelaar

07-mei-2019

Hoe is het om een dag in de schoenen te staan van een ouderschapsbemiddelaar op de afdeling Hulp bij Scheiding? Een van onze collega's tekende het op, zodat iedereen die interesse heeft in deze functie zich er een goed beeld bij kan vormen.

Wat doet de afdeling Hulp bij Scheiding?

De afdeling Hulp bij Scheiding van Juzt zet zich in voor de belangen van kinderen die opgroeien in een scheidingssituatie met veel conflict. 

Hoe ziet je werkdag eruit?

 • Je komt om 08.30 uur binnen, locatie Rijsbergen, eerst even koffie maar de volle mailbox vraagt enige haast in het opdrinken van je koffie want om 09.00 uur tot 10.30 uur staat je eerste afspraak voor de deur. Een eerste gesprek met ouders die elkaar 1,5 jaar niet hebben gesproken.

 • Vader arriveert en op moeder wordt gewacht maar komt niet opdagen. Vader is boos want dit kost hem een halve vrije dag voor niets. Het kost jou de nodige tijd om vader weer rustig te laten vertrekken.

 • Moeder uit deze casus wordt door jou gebeld. Ze kon niet aanwezig zijn i.v.m. ziek kind. Een nieuwe afspraak wordt gemaakt maar later blijkt dat vader op deze dag niet kan i.v.m. zijn werk. Vader geeft aan dat zijn agenda leidend is want moeder heeft geen werk. Dit laatste wordt door moeder tegengesproken. Kortom: de nodige discussies en lijkt je werkzaamheden op een tenniswedstrijd waarbij je telefonisch van de ene ouder met de andere ouder schakelt. Er moet stelling worden genomen waarbij ouders per mail een uitnodiging van je krijgen voor een volgend gesprek en daar gehoor aan dienen te geven. Deze mail verstuur je en nog net even wat tijd over om snel nog een paar mails te beantwoorden.

 • Om 11.15 uur stat het volgende gesprek. Ouders hebben al meerdere gesprekken gehad en hebben een stap vooruit gemaakt in hun oudercommunicatie. Dit verloopt goed en geeft dit gesprek een voldaan gevoel.

 • 30 uur, even achterover leunen en tijd voor een lunch maar niet te lang want in de ochtend heeft het secretariaat middels mail doorgegeven dat er verschillende ouders hebben gebeld met het verzoek terug te bellen.

 • Om 13.00 uur tijd om één telefoontje te plegen maar loopt dit gesprek uit waardoor je afspraak (oudergesprek) om half twee 5 minuten later begint.

 • Om 15.00 uur nog even tijd om wat mails weg te werken want de rapportage van een traject die twee weken geleden is afgesloten, moet over enkele weken bij de rechtbank binnen zijn.

 • Tussendoor wordt er vanuit het secretariaat een vraag gesteld vanuit de rechtbank over de pro forma zitting en het uitstel dat je eerder hebt aangevraagd. Een collega loopt bij jou nog even binnen omdat ze een zwaar gesprek heeft gehad en de behoefte heeft om dit gesprek kort te sluiten.

 • Om 16.00 uur trek je je terug in een ander kantoor om aan je rapportage te werken.

 • Om 17.15 uur vertrek je met je to-do lijstje van terugbel verzoeken en nog 13 ongelezen mails in je mailbox naar huis. Tijd om even alles los te laten en als het even kan uitgerust de volgende dag om 09.30 uur te starten op locatie Roosendaal met een oudergesprek.

 • Een MDO overleg om 11.30 uur staat gepland met de coördinator. In dit gesprek neem je je zaken door en sta je specifiek stil bij een zaak waarin een besluit moet worden genomen.

 • Om 12.30 uur lunch en na 13.00 uur even tijd om je mailbox bij te werken en nog een paar telefoontjes te plegen. Om 15.00 uur staat er een individueel gesprek gepland met een vader waarin er vanuit verlies en rouw wordt ingezoomd op zijn proces na de scheiding.

 • Om 16.30 uur de administratie van de afgelopen twee dagen registreren waaronder ook het goed registreren van de besluitvormingen die zijn genomen vanuit het MDO overleg.

 • Om 17.20 uur kun je naar huis en de extra tijd van de afgelopen twee dagen hoop je op vrijdag op te nemen door wat eerder naar huis te kunnen gaan maar of dat gaat lukken?