Artikel PZC | Vliethoeve helpt jongeren op het rechte pad

11-mrt-2019

KORTGENE – Ze hebben een lange geschiedenis van verkeerde keuzes. De jongeren van de Vliethoeve. En ouders die moeite hebben met een stabiele opvoeding van hun zoon of dochter. Maar ook: ADHD, hyperactiviteit en slechte impulsbeheersing. Begeleidster Samantha de Witte-Malak helpt deze jongeren hun leven weer op de rit te krijgen. ,,Met humor kom je een heel eind.”

Welkom in de Vliethoeve. De jeugdzorginstellingen van Juzt aan de Galgendijk tussen Kortgene en Geersdijk. Waar 27 pubers achter gesloten deuren leven. Verdeeld over drie groepen. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar, uit heel Zuid-Nederland die door de kinderrechter zijn aangewezen op een verblijf van gemiddeld zes maanden in een gesloten jeugdzorginstelling.

Het zijn geen doorsnee jongeren. Laat dat duidelijk zijn. ,,Jongeren die hier binnenkomen, slepen een aardige rugzak mee”, zegt begeleidster Samantha. ,,Met diverse problematiek. Van psychische stoornissen, tot lichte vormen van autisme. Vaak zijn ze meerdere malen met hulpverlening en de wet in aanraking gekomen en ziet de rechter geen andere optie meer dan deze.”


Structuur opbouwen
Rust overheerst in de Vliethoeve. Het merendeel van de jongeren is naar school. Die is intern, in een apart gebouw op het terrein van de instelling. Daar volgen ze reguliere lessen. Dagelijks tot kwart voor vier. In de Vliethoeve gaat alles op uur en tijd. ,,Structuur opbouwen is heel belangrijk”, zegt Samantha. ,,Veel jongeren hebben een verstoord dag-nachtritme. Dat willen we eerst stabiliseren.”

Eerder werkte de Vlissingse in de kinderopvang. ,,Net als kleine kinderen proberen deze jongeren je uit. Je moet constant alert zijn. Het is geen werk uit het boekje. Elke dag is anders. Dat vraagt best veel van je en maakt het geen moment saai.” De Vliethoeve is een gesloten instelling. De jongeren moeten hun vrijheden verdienen met goed gedrag.

Wie het goed doet, mag onder begeleiding naar buiten. Of naar Kortgene voor een boodschap bij de supermarkt. Andersom kan ook. Wie de klas wordt uitgestuurd, krijgt een gele kaart. Moet terug naar de kamer, een ruimte van 12 vierkante meter met een bed, een kast en een wastafel. ,,Televisie kijken of op de Playstation is er dan niet bij”, zegt Samantha.

De time-outruimte
Gaat iemand finaal door het lint, dan grijpt het personeel in. Dat gebeurt zo nu en dan. ,,De time-out is dan ons laatste redmiddel”, zegt Samantha, terwijl ze een lege ruimte opentrekt. ,,Hier kunnen ze in een prikkelarme omgeving tien minuten afkoelen. Het komt ook voor dat jongeren vrijwillig de time-out in gaan. Uit zelfbescherming. Of puur om even rust te krijgen.”

Samantha weet van de negatieve berichtgeving over haar werk. ,,Mensen begrijpen vaak onze werkwijze niet. Het is hier geen gevangenis. Gelukkig behalen we op de Vliethoeve ook successen en krijgen we jongeren op het rechte pad.”

-------


Bron: PZC
URL: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/vliethoeve-helpt-jongeren-op-het-rechte-pad-het-is-hier-geen-gevangenis~ae1aa73f/
Door: Timo van de Kasteele
Datum: 08-03-19