Artikel BN/DeStem | Pleegouders zijn hard nodig in Bergen op Zoom: ‘Het is echt een verrijking’

13-jun-2019

BERGEN OP ZOOM - Meer pleeggezinnen zijn keihard nodig. Juzt begeleidt er 38 in Bergen op Zoom en wil dat het aantal groeit, om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Voor Melvyn en Karin de Kort is een pleeggezin een verrijking. ,,Binnenkort krijgen we uitbreiding met een derde pleegdochter.” 

Steeds meer kinderen kunnen niet bij hun biologische ouders opgroeien. De vraag naar nieuwe pleeggezinnen groeit. En daarmee de wachtlijsten. In Noord-Brabant gaat het gemiddeld om zo'n honderd kinderen, die wachten op een geschikt gezin. ,,Veilige thuishavens kun je niet genoeg hebben”, zegt wethouder Barry Jacobs. 

38 pleeggezinnen
Als een kind om wat voor reden dan ook uit huis wordt geplaatst, zoekt pleegzorg een gezin dat zo goed mogelijk bij de situatie van het kind past. Bergen op Zoom telt op dit moment 38 pleeggezinnen, begeleid door Juzt, die samen 47 kinderen opvangen. Het aantal pleeggezinnen moet groeien, vinden pleegzorgorganisatie Juzt en de gemeente. 

Hoewel het aantal aanmeldingen stijgt, blijft het maken van de juiste match een flinke uitdaging. ,,We hebben als pleegzorgorganisatie vier tot vijf gezinnen nodig om een kindje te kunnen plaatsen”, zegt Mieke Jorissen van Juzt. ,,Soms is het wenselijk dat een kind dichtbij de biologische ouders in de buurt woont. Of juist niet. Het kind is altijd het vertrekpunt”, zegt Jorissen.  

Bij het Bergse gezin Melvyn en Karin de Kort dartelt een tweeling vrolijk door de kamer. ,,Na de komst van zoon Daan lukte het niet opnieuw zwanger te worden", vertelt Karin. ,,Toch bleef de wens naar gezinsuitbreiding bestaan. Na een weinig succesvol ziekenhuistraject, zijn we alternatieven gaan bekijken.”  

Match
Het gezin komt uit bij een voorlichtingsavond van Juzt over pleegzorg. Raakt enthousiast en volgt met succes een training. En dan volgt het proces van de juiste match. ,,We hadden de voorkeur gegeven aan een kindje vanaf een jaar of drie", zegt Karin. Een tweeling is niet waar ze in eerste instantie aan hebben gedacht. Maar als ze het verhaal horen, zijn ze om.  

,,We hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we zoveel mogelijk kinderen een veilig thuis willen geven. Dat is onze belangrijkste motivatie. En die bieden we ook. Onze twee pleegdochters, een tweeling, hadden vanaf de geboorte een traumatische periode achter de rug. Reden dat ze uit huis zijn geplaatst. Hier in huis hebben we ze tot rust zien komen." 

Uitbreiding
De pleegrol bevalt zelfs zo goed dat het gezin binnenkort uitbreiding krijgt van een 18-jarig meisje. ,,Onze oppas", zegt Karin. ,,Dat gaat om tijdelijk opvang. Wij begeleiden haar naar een zelfstandig bestaan.”  

Dat een pleeggezin niet alleen hosanna is, weet het gezin inmiddels ook. ,,Even naar het buitenland is er niet bij. Je moet altijd toestemming aan de biologische ouders vragen. Daarom is het belangrijk te investeren in een goede relatie. Daarin sta je niet alleen. Juzt begeleidt daarin.”  

Juzt en de gemeente Bergen op Zoom houden maandagavond 17 juni om 20.00 uur in het Oude Stadhuis aan de Grote Markt een informatiebijeenkomst. Wie interesse heeft kan daar met vragen terecht. 

----- 

Bron: BN/DeStem
URL: https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/pleegouders-zijn-hard-nodig-in-bergen-op-zoom-het-is-echt-een-verrijking~aed52172/
Door: Timo van de Kasteele
Datum: 11-06-2019